Makaleler

Fip Hastalığı (FcoV- Kedi Coronası)

Kedim Fip hastalığına yakalandı, ne yapmalıyım?

Feline Infectious Peritonitis (FIP), tüm kedi ırklarında görülebilme riski olan, viral bir enfeksiyon hastalığıdır. FIP hastalığı, mutasyona uğrayan Feline Coronavirus ile meydana gelir ve kedilerin direkt olarak bağışıklık sistemine etki eder. Bu virüs, insanlarda karşılaşılan Covid-19 adlı koronavirüsten farklıdır. Enterik coronavirusu ile enfekte olan kedilerin yaklaşık %10’unda virüslerin çoğaldığı, mutasyona uğradığı ve FIP’e dönüştüğü görülmüştür. Virüsün mutasyona uğraması sonrası 3 form görülmektedir. Kuru, ıslak ve nörolojik form denilen 3 form, vücutta çeşitli semptomlarla seyreder.

Bu hastalık, kedilerin; böbrek, beyin, göğüs ve karın boşluğu gibi bölgelerinde ileri düzeyde enfeksiyon oluşumuna sebep olabilir. FIP, enfekte olan kedilerde hayati riske yol açabilir. FIP hastalığının oluşmasındaki en önemli unsur; kedinin bağışıklık sistemi ve vücudundaki virüs arasındaki etkileşimdir.

Fip hastalığının belirtileri nelerdir ?

FIP hastalığı, kedilerde enfeksiyondan etkilenen organın işlevine bağlı olarak farklı belirtiler gösterebilir. Genellikle karşılaşılan FIP belirtileri şu şekildedir:

  • Halsizlik
  • Yetersiz beslenme, iştahsızlık
  • Ateş
  • Uyuşukluk
  • Devam eden kilo kaybı
  • Göz problemleri (göz sulanması, görme yetisinde azalma, gözde renk değişimi)
  • Solunumda güçlük
  • Burun tıkanıklığı
  • Denge ve yürüme sorunları
  • Göğüs ve karın boşluğunda sıvı birikmesine bağlı oluşan şişkinlik

FIP hastalığıyla ilişkili belirtiler değişken olduğu için klinik belirtilerle FIP’in teşhis edilmesi oldukça zordur. Kedilerde FIP belirtilerine benzer semptomlar, farklı hastalıkların habercisi de olabilir. Bu nedenle detaylı muayene ve gerekli testlerle teşhis konmalıdır.

Kedilerde FIP Tanısı Nasıl Koyulur?

FIP hastalığının tanısının konması ; Veteriner hekim kontrolündeki detaylı muayene ve testlerle hastalık teşhis edilebilir. Hastalığın teşhisine ulaşmak için hekim yönlendirmesiyle takip edilen süreç şu şekildedir:

  • Fiziksel muayene: Kilo kaybı, ateş, kusma, iştahsızlık, ishal, gözlerde enfeksiyon, nefes darlığı, dengesizlik, gibi belirtiler kontrol edilir.
  • Tıbbi geçmiş: Kedinin daha önceki tıbbi durumu, geçirdiği operasyonlar, hastalıklar, yapılan aşılar gibi bilgiler hastalığa yatkınlık konusunda fikir verecektir.
  • Kan testi: Kandaki protein seviyeleri Fip hastalığında en önemli bulgulardan biridir. Hekiminizin kanda spesifik baktığı protein değerleri hastalık hakkında yorum yapmasını kolaylaştıracaktır.
  • Antikor testi: Vücutta üretilen antikorların titresi, hastalığın aktifliği konusunda bilgi verecektir.
  • Görüntüleme: FIP şüphesi olan hastada röntgen, ultrason ya da ileri görüntüleme yöntemleri kullanılması gerekebilir. Tanıyı kesinleştirmek için karın veya göğüs boşluğundaki sıvılardan usg eşliğinde örnek alınması gerekebilir.

Fip Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

FIP, uzun yıllardır tedavisi olmayan bir hastalık olarak bilinmesine rağmen günümüzde yapılan bilimsel çalışmalarla hastalığın tedavisinde olumlu sonuçlar elde edilen tedavi şekilleri oluşmaya başlamıştır. Antiviral ilaçlar , FIP hastalığı tedavisi kapsamında uygulanan destekleyici bakım, biriken sıvı drenajı ve kan transfüzyonu gibi yöntemlerle amaç hastanın vücut direncini yükseltmektir. Bu süreçte kedinizin stresten uzak durması tedavinin bir parçasıdır.

Kedinizin kliniğimizde rutin aşı ve parazit uygulamaları sırasında muayeneden geçmesi aslında sizin çoğu zaman gözden kaçırdığınız birçok hastalık semptomunu hekimin fark etmesini sağlar. Hastalığın erken teşhisi tedavi şansını arttıracaktır. Veteriner Hekim kontrollerinizi aksatmamak hastalık anında gitmek değildir. Önemli olan rutin kontrolleri yaptırmaktır. Kliniğimizde detaylı testler sonrası Fip teşhisi konulan birçok hastamız  tedavi sonrası şifaya kavuşmuştur. Kliniğimiz Fip hastalığı atlatan hastalarda rutin kontrolleri titizlikle takip etmektedir. Detaylı bilgi için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

error: Content is protected !!
Mesaj
Merhaba,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bizi Arayın