Makaleler
Ürolitiyazis (İdrar Kesesinde Taş Oluşumu)
Kedim/ Köpeğim neden kanlı idrar yapıyor?
Kedilerde ve köpeklerde alt idrar yolu rahatsızlığı sıklıkla idrar kesesinde oluşan kristal ve bu kristallerin taşlaşması sonucu oluşan ürolit (idrar kesesi taşı) oluşumu ile seyreder. Hastaların çoğunda idrar yapmakta zorlanma ya da hiç yapamama, az ve sık idrar yapma, damla damla idrar yapma, idrarın kanlı veya koyu renkte olması, hayvanın uzun süre idrar yapar pozisyonda oturması, idrar yaparken bağırması, kum kabı dışına idrar kaçırması, evin farklı bölgelerine idrar yapması, sürekli genital bölgeyi temizlemesi, iştahsızlık, depresyon hali gibi şikayetler mevcuttur.
Klinik muayenede dehidrasyon (sıvı kaydı) , idrar kesesinin büyümesi, konjuktivalarda siyanoz, abdominal (karın) bölgesinde duyarlılık ve ağrı belirtileri gözlemlenir.
İdrar taşları nadiren böbrekte, genelde üreterlerde, idrar kesesinde ve üretrada şekillenmektedir. Var olan taşın ve kristalin türüne göre bir tedavi uygulanması gerekmektedir. Veteriner Hekiminiz muayene sonrası idrar analizi ve röntgen, usg muayenesi ile idrar yollarındaki problemin türü hakkında size bilgi verecektir. Taşın türüne göre, idrar kesesinin açılıp operasyon ile alınması gerekebilir. Kliniğimizde gereken durumlarda sistotomi (idrar kesesinin açılması) operasyonu başarıyla yapılmaktadır.
Ürolitiyazis’in (idrar yolunda taş bulunması) oluşmasında coğrafik farklılıkların yanı sıra yaş faktörü de etkilidir. Özellikle erkek kedi ve köpeklerde idrar kanalının uzunluğu ve daralmasından kaynaklı idrar yolu enfeksiyon ve kristal durumlarında tıkanıklığa ilerleme durumu sıklıkla yaşanmaktadır. Kedinizin ve köpeğinizin yukarıda sayılan belirtilerden bir yada birkaçını gösterdiğini fark ettiğinizde veteriner hekiminizle iletişime geçmeniz gerekir. Kedilerin alt idrar yolları hastalıklarındaki risk faktörleri yapılan araştırmalar sonucunda, bazı ırkların (Himalaya, Persian) ürolitiyazis yönünden daha yüksek risk taşıdığı belirlenmiştir.
Kristallerin oluşumunda ise beslenme şekli , doğuştan metabolizma bozukluklarına bağlı anormal metabolitler, idrar hacminin azalmasına etki eden az su tüketimi, stres, bazı ilaç ve kimyasal maddeler, Ph değişimi, enfeksiyöz hastalıklar, anatomik bozukluklar rol almaktadır. Kalitesiz mamalarla beslenme sonucu idrar ph’ ındaki değişiklikler kristal ve kum oluşumu için uygun bir ortam oluşturur. Bu nedenle ürolitiyazis vakalarında diyet tedavinin en önemli parçasını oluşturmaktadır. Taş oluşumunu engelleyen ve var olan taşların parçalanmasını sağlayan özel reçete mamalar, hastalığın iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Kliniğimiz de Virbac Urology mama ile tedavide olumlu sonuçlar alınmaktadır.
Hasta sahiplerinin minik dostunun beslenmesini tuvalet alışkanlıklarını iyi gözlemlemeleri önemlidir. Yukarıda bahsettiğimiz problemlerden herhangi birini farkederseniz gecikmeden veteriner hekiminize başvurmanız önemlidir.